Çiçekçi önerileri…
Buket aldığınızda altında sarılı olan her türlü kağıdı vazoya koymadan önce mutlaka çıkarın yoksa bakteri üremesini hızlandırmış olursunuz. Eğer satın aldığınız çiçek sünger içerisinde geldiyse süngerin üzerine su koyun. Eğer evinizde mevcutsa suyun içerisine çiçekler için hazırlanmış vitamin (cut flower food) koymanız çiçeğiniz için çok faydalı olacaktır.
Çiçekçi önerileri…
Çiçekçi önerileri… Çiçeği koyduğunuz su bulanıklaştıysa suyu hemen tamamen değiştirin. Eğer mümkünse bu sırada çiçeğin saplarını da 1-2 santimetre daha kesin. Çiçeklerin saplarını normal makas kullanarak kesmeyin. Mutlaka çiçek kesme makası kullanın. Sapları temiz suyun içerisinde kesin.
Çiçeklerin saplarını normal makas kullanarak kesmeyin. Mutlaka çiçekçi makası (florist scissor) kullanın veya keskin bıçak kullanın. Sapları temiz suyun içerisinde kesin, keserken sapları hava ile temas ettirmeyin. Ayrıca çiçeğin sapını keserken mümkün olduğunca açılı keserek çiçeğin sapının suyla en üst seviyede temas etmesini sağlayın.
Suyun derecesi çok soğuk veya çok sıcak olmasın, aksi halde çiçeğinizin ömrü kısalacaktır. Kesme çiçekleri vazoya yerleştirirken yaprakların suya girmemesine özen gösterin, eğer girme ihtimali varsa yaprakları kesin, çünkü yapraklar suyla temas ettiğinde hızla bakteri üreyecektir. Çiçeklerinizi direk güneş ışığından ve sıcak mekanlardan uzak tutun, ısı yayan objelere yakın tutmayın. Örnek: Kalorifer, soba, halojen lamba, televizyon, fırın.
Bakteri oluşmasını önlemek için bir litre suya bir çay kaşığı çamaşır suyu ilave edin. Böylelikle çiçekler daha rahat su çekecek ve ömürleri daha uzun olacaktır. Önemli hatırlatma. Bu işlemi sadece cam vazolarda deneyin, metal vazolar çamaşır suyu ile tepkime verebilir. Güller boynu bükülmeye başladıysa başka yere koyup konumunu farklılaştırın ve yukarıda anlatıldığı şekilde saplarını 1-2 cm kadar kesin.