Çiçek ve Çiçekçilik Tarihi
Çiçek ve Çiçekçilik
1900 lü Yılların başında Amerika, Çin,Japonya ve İtalyada çiçekçiler ilk çiçek satışlarını gerçekleştirmişlerdir.
Çiçek ve Çiçekçilik Tarihi
Çiçek ve Çiçekçilik Tarihi 1900 yılların başlarında doğal afet olayları (depremler,seller vs.) gibi etkenler çiçek satışlarını geriletmekle beraber, 1924 yılı başlarından sonra, çiçekçilerin bir çatı altında toplanmasıyla çiçekçilik tekrar canlanarak bugün San Francisco Flower Martlan adını almasıyla çok kısa sürede birkaç çiçekçiden 60 çiçekçiye çıktı ve tüm dünyada hızla büyüdü.
Osmanlıda Çiçekçilik
Osmanlıda bahçe çiçekçiliği ve süs bitkilerinin bilim dalı olarak görünmesi çok eski tarihlere dayanır.
Bu eskiliğin miladı 900 (1495) tarihlerinden daha geriye doğru uzanıp gittiğini gösterecek nitelikte Tezkire-i şükufeciyan, Revnakul-ezhar, Şükufenama gibi tarihi kaynaklarda bunların izlerine rastlanabilmektedir.
Şehremini cami hatibi olan 1689 yıllarında yaşamış Übeydullah Efendinin yazdığı Tezkire-i şükufeciyan adlı çiçekçi kitabında, çiçek severliğe insanları özendirmeye çalışılmış ve zamanında yetiştirilen çiçeklerin kimler tarafından yetiştirildiğini anlatmıştır.
Türk çiçekçilik tarihiyle ilgili araştırmaları bulunan Turhan Baytop, Lale-i Rumi denen Osmanlı Lalesinin, Kefeden getirilen bu lale soğanlarından elde edildiği düşünmektedir.
Çiçekçilik asırlardır yapılmış ancak adı konamamış ve günümüzdede tam olarak bir meslek dalı haline gelememiştir.
2000 li yıllarda Kocaeli Çiçekçiler odasının Başkan ve Arkadaşlarının çabaları sonucu çiçekçilikle ilgili ilk meslek lisesi Yalova ilimizde bu işlerle ilgili çiçekçiler sayesinde kurulmuş ancak yeterli sayıda öğrenciye hala kavuşmamıştir.
Türkiyede iki adet çiçek üretimi ve pazarlama kooperatifi bulunmakta olup, Çiçek üreticilerinin ürettiği Çiçekler Bu Kooperatiflerin Mezatları aracılığıyla Çiçekçilere Satılmaktayken, 2012 yılı İtibarıyla Bu Kooperatiflerden biri yanlış yönetimler sonucunda kapanmış ve kooperatif sayısı teke düşmüştür.
Kesme Çiçek diğer dayanıksız üretim Bitkilerinde olduğu gibi kesildikten sonra çok kısa sürede alıcıya ulaştırılması gereken bitkilerdir.
Zira bekleme süresi suya girmeden maksimum 3 günü geçmemelidir.
Bu nedenle üreticilerin bireysel yollardan bu çiçekleri tüketilecek illere gönderebilmesi neredeyse olanaksızdır.