ÇİÇEK BÖCEKLENME SEBEPLERİ
Çiçek Böceklenme Sebepleri Bitkileri sık ve fazla sulamak çürümeye, sararmaya yol açar.bundanda böcekler ve kurtlar oluşur.Saksı tabağında sürekli fazla su bulunması, çok sulama vs. gibi nedenlerle köklerde çürüme nedeniyle böcek ve solucan olabiliyor.
Ayrıca çiçeği ektiğimiz ve su verdiğimiz kaplarda çok önemli.Yağlı,hijyen olmayan pis kaplarla verdiğimiz su ne kadar temiz olsa da o çiçek kesin kurtlanıp, solucan yuvası olacaktır.Kap temiz görünse de daha önce bulaşık, yağlı vs.li işlerde kullandığınız maşrapa, tas vs. bardak vs.ile kesin su vermeyin Başka işlerde kullanılmamış, temiz kaplarla temiz su vermek çok önemlidir.
ÇİÇEK BÖCEKLENME SEBEPLERİ
Çiçek Böceklenme Sebepleri Yani temiz,pet şişelerle su vermek gerekiyor.pis, yağlı ellerle dokunmamaki, toprağını karıştırmamak gerekiyor.Toprağına dikeceğimiz sopalar da hiç kullanılmamış, temiz olmalıdır. Daha önce kurtlanmış, böceklenmiş, ölmüş bitkinin saksısını veya toprağını asla yeni ekeceğiniz bitkilerde kullanmayın veya diğerlerine bu topraktan eklemeyin.Kesin içinde yumurta,yavru vardır.Çok küçük olduğundan asla farkedemeyiz..Kurtlanmış, solucanlanmış,bitlenmiş toprakların tamamını bir poşete koyarak çöpe atın ve bir daha hiç kullanmayın.O bitkilerde de kesin böcek ve solucan olur.
Böceklenmiş,sinek veya solucan, kurt olmuşmuş bitkileri diğerlerinin yanından uzaklaştırın.Yoksa mutlaka onlara da geçecektir.Beyaz sinekler için az miktarda ve biraz uzaktan detan sıkarak başedilebiliyor.Kahverengi yaprak kenelerinden ve yumurtalarından yaprakların alt ve üst yüzeylerini ıslatılmış yumuşak kağıt peçete ile silerek kurtulabilirsiniz.kağıdı bir kere kullanıp atın yenisini alın.
Ayrıca yaprak bitleri ve keneleri için sulama suyuna az miktarda(örn.3 litreye 1 çay kaşığı) arapsabunu katarak köpürtüp, yaprak ve gövdelerine püskürterek kurtulabilirsiniz.Bunu seyrek yapmak gerekiyor.Toprakta solucan görürseniz kesin yağlı, bulaşık su veya kaptan olmuştur.Ya diğer saksılardan geçmiştir ya da eklediğiniz gübre veya topraktan gelmiştir.mümkünse hemen toprağını ve saksısını değiştirip, köklerini zedelemeden iyice yıkayın.toprağına rendelenmiş soğan ve soğan suyu,sarmısak tanelerir,azıcık karpit gömün solucanları öldürür.
Bitli, keneli vs. bitki yaprağına azıcık değen diğer bitkilere de bulaşıyor.Hiç temas etmememli.beyaz küçük sinekler hepsini sarıyor.Bunları öbürlerinden ayırın, ayrı tedavi edin. Evde başaedemiyorsanız.Çeşitli ilaçlar veya en iyisi de özel ilaçlı topraklardan alın.eğer ilaç kullanacaksanız asalağın türüne uygun ilacı abartmadan çok az suyuna katın.İlaç kullanırken miktar çok önemli yoksa bitki kavruluyor,zehirlenip, kuruyup ölüyor.Gübre de ratgele kullanılırsa böcek ve solucan yapılıyor.İçinde parazit yumurtası olabilir yani.En iyisi özel gübreli temiz toprak alıp kök kısımlarına üstten ilave etmek suladıkça altlara inecektir.
Özetlersek böcek, bit, solucan hepsi için ortam, saksı,ışık, sulama, temas ve en çokta temizlik,hijyen çok önemli.
Çok az ışık alması
Bitki uzun ve sağlıksızdır. Yapraklarının arası fazla aralıktır. Büyüme durmuştur. Yapraklar normalden daha küçük ve soluktur. Çiçekleri ya hiç yoktur ya da çok cılızdır. Çözüm: Dallanmasını güçlendirmek için bitkiyi kısaltın ve daha ışık alabileceği bir yere taşıyın.
Çok az sulanması
Bitki ya çok az ya da hiç büyümez. Çiçekleri çok kısa sürelidir. Yaprakları zayıftır. Alt yapraklar düşer. Çözüm: Su dolu bir kap içinde 10 dakika bekletin. Saksı tabağına yerleştirmeden önce suyun süzülmesini bekleyin. Bitki çok kısa bir sürede yeniden kurursa saksını değiştirin.
Çok soğuk ortamda olması
Çiçekler kısa ömürlüdür. yapraklar kıvrılır ve düşer. Çözüm: Hava akımından uzak sıcak bir yere taşıyın.
Az nemli ortamda olması
Yaprak uçları kahverengileşir ve kurur. Yaprak kenarları sararır ve yapraklar dökülür. Gonca ve çiçekler büzüşür ve düşer. Çözüm: Banyo, mutfak gibi daha nemli bir ortama taşıyın. Daha önceki sayfalarda açıkladığımız nemliliği artırma metotlarını deneyin.
Az besin alması belirti
Bitki büyümez ve çiçekli bitkiler çiçek açmaz. Çözüm: Gerekli besin ile besleyin.
Fazla ışıklı ortamda olması
Gündüz saatlerinde bitkinin yaprakları solar, kahverengi yarık izleri oluşur. Bitki solgun görünür. Yapraklar buruşup, kurur. Çözüm: Bitkiyi daha serin ve gölgeli bir ortama taşıyın.
Fazla su verilmesi
Çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıftır ve kolayca dökülür. Çözüm: Bitkiyi daha sıcak bir ortama taşıyın. Fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Sadece gerektikçe su verin.
Fazla sıcak ortamda bulunması
Bitki kış aylarında sağlıksız büyüme gösterir. Yaprakların kenarları kahverengileşir. Alt yapraklar solar ve dökülür. Çözüm: Bitkiyi daha serin bir ortama taşıyın.
Fazla Nemli Ortamda Bulunması
Yapraklarda, çiçekte ve sapında gri küf (botrytis) oluşur. Çözüm: Bitkiyi daha kuru bir ortama taşıyın.
Fazla besin verilmesi
Belirti : Yapraklar kahverengileşir ve büzüşür.
Çözüm : Bitki sağlıklı bir görünüm alana kadar çiçeği sulamayın.
Zararlılar ve tedavileri :Bitkileri hastalıklardan ve böceklerden korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu nedenle bitkilerin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ideal bir
bir ortam yaratmalıyız. Hastalıklı bir bitkiyi, diğer bitkilere de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak diğerlerinden hemen ayırmalısınız.
İşte sık rastlanan salon bitkisi böcekleri ve tedavi şekilleri
Beyaz sinekler
Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ılık sabunlu suya batırın ve sonra da durulayın.
Yeşil Veya Siyah Sinekler
Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için beyaz sinekler için önerilen metodu kullanın.
· Botrytis Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Eğer sorun devam ederse mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.
· Mealy Bugs Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. İspirtoya (metil alkole) batırılmış pamuklu bezle silin. Kırmızı Örümcek Mite’ları
· Yaprakların alt yüzeyinde bulunan küçük, sarı, kahverengi veya kırmızı kurtçuklardır. İnce örümcek ağları üretirler. Nemliliği artırmak amacıyla bitkiyi sık sık spreyleyin.
Kabuk böcekleri
Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi duran küçük sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ılık sabunlu su ile temizleyin ve durulayın.