Çiçek Tohumu Ne Zaman Ekilir
Uyku halinde olduğundan dolayı da uyandırılması gereklidir. Tohumlar suni bir yöntemle uyandırılmalıdır.
SOĞUK UYGULAMASI
Tohum kendisini kış ve sonbahar aylarda sanması için yapılacak işleme soğuk uygulaması denir. Tohum bu sayede filizlenmeye başlar uykusundan uyanmış olarak büyüme ve gelişme dönemine geçer.
Çiçekler çoğunlukla geçirgen topraklarda yetişir. Suyu biriktirmediğinden bitki daha verimli büyür.
KONUMLANDIRMA ÇOK ÖNEMLİDİR
Çiçek tohumu ekiminde yer konumlandırması yaparken bitkilerin ihtiyacına göre gölge-güneş, yarı gölge- güneş olarak sınıflandırmamız gerekir.
Gölgeyi seven bitkiler aşırı güneşe maruz kalmamalı, güneşi seven bitkilerde de gün içinde en yoğun güneş ışınlarını alabilecek ortamlar seçilmelidir. Yarı gölge isteyen çeşitlerde de sabah güneş alıp, öğleden sonra güneş alamayacak ortamlar olması gerekir.
DİKİM İŞLEMİ
Dikim işleminde tahta veya plastik sadıklarda düzgün bir şekilde yayılıp bastırılır. Önce toprağı tohumun yerleşebileceği, içinde kaybolmayacağı düz bir hale getirilir. Ardından, tohumlar serbest bir şekilde serpilir. Tohumlar çok küçük olduğu için çok derin bir toprakta tutulmaz.
Fısfısla yani yoğun bir sulama yapmadan sulanır. Buradaki amaç sadece tohumları sadece nemli bir ortamda çimlenmesi için hazırlamaktır. İlk çimlenme sağlanıncaya kadar uygun nemin, uygun sıcaklığın korunabilmesi için üzeri bir naylonla kapatılır. Böylece ışığı da kolaylıkla geçirmiş olunur.
Çiçek Tohumu Hangi Ayda Ekilir
Ocak ayında; Karanfil, Cam güzeli, begonya, Arslan ağzı, küpeli, alev çiçeği, Yakup merdiveni çiçeklerinin açma zamanıdır.
Şubat ayı; Menekşe, karanfil, şebboy çiçeklerinin açma zamanıdır. Bu ayda özellikle gülleri budamak için uygun bir zamandır.
Mart ayında; Fulya, nergis, kadife çiçeği, lavanta, lale, çiğdem, sümbül, zambak çiçeklerinin filizlenme ve açma zamanıdır. Bu çiçekler bol güneşli alanda olmayı severler. Mart ayının güneşi rahatsız edici olmadığından, çiçekle zarar görmez.