Saksı orkide bakımı nasıl yapılır
İhtişamın, zarafetin çiçeğidir Orkide. Dingin renkleri ile, uzun ömrüyle ve kibarlığı ile geçmişten günümüze kadar enerjisini, güzelliğini sergilemekte. Şık görünüm istenen her yerde karşımıza çıkmakta.
Güzelliğiyle ve ihtişamıyla büyüleyen Phalaenopsis orkide, kısa gövdeli ve yayvan yapraklı bir türdür. Birçoğumuzun evini, ofisini süsleyen bu çiçeği seyretmeyi çok seviyoruz pek bakımı hakkında neler biliyoruz?
Orkide Bakımı
Saksı orkide bakımı nasıl yapılır Orkide çiçeği alacağımız zaman ilk olarak bu gösterişli çiçeğin goncalı, yeşil ve dik yapraklı olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bunun nedeni, gonca sayısıyla çiçeğin ömrünün doğru orantılı olmasıdır.
Aldığımız orkidenin uzun ömürlü olması için ayrıca, evlerde ya da ofislerde aydınlık ama direk güneş ışığı almayan, cama yakın yerlere konulması gerekir. Klimanın yakınlarında olması ise orkide bitkisi için son derece zararlıdır.
Orkidenin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır. Bu süre sonunda çiçekler açılımını tamamladıktan sonra, boğumlu olan gövdesi yukarıdan budanarak tekrar çiçek açması sağlanabilir. Fakat budama sonrasında açık kalan kısımların da alüminyum folyo ile kapanması gerekir.
Orkide çiçeğinin en çok tercih edilen rengi beyazdır. Ama lila ve pembe renkli orkideler de rahatlıkla bulunabilir.
Otellerde ve restoranlarda masa çiçeği olarak kullanılan küçük orkidelerin de bakımı, büyük orkidelerle hemen hemen aynıdır. Pembe ve bordo renkli küçük orkideler en çok rağbet gören çeşitleridir.
Son olarak orkide çiçeği saksısından zamanla taşan köklerin, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle kesinlikle kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde orkide çiçeği fazlasıyla zarar görecektir.
Phalaenopsis Orkideler Nasıl Çoğaltılır?
Bu biraz meşakkatli bir süreç. Phalaenopsis orkidenizin çoğalabilmesi için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunmakta. Ancak en çok tavsiye edilen keiki üretmek diyebiliriz.
Nedir keiki?
Orkidenin yavrulaması demek mümkün keiki için. Orkidenin uç kısımlarında oluşan bebek orkidedir keiki. Genellikle ilkbaharda oluşurlar. Kökler yeterince uzadığında keikiyi ayırmanız gerekiyor. Unutmamanız gereken nokta en az 2 yaprak ve kök olması. Yoksa yavru orkidemizin köklenmesi pek mümkün olmayacaktır.
Şeffaf saksılara diktiğiniz keikileri muhakkak serin ve esintili bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Özellikle akşam esintisi çok elzem.
Sıkça sorulan sorular
- Keiki oluşumunu doğal yollarla nasıl desteklerim?
Orkideler bazen ölecekleri hissine kapılıp yavru üretmeye çalışırlar. Bunlar olumsuz koşullar altında yaşamaya başladıklarında gerçekleşir. Eğer normalden daha karanlık bir alana alıp, sulamalarınızı azaltıp 1 aya yakın bekletirseniz keiki oluşumuna fırsat verebilirsiniz. Tamamen doğal bir yöntem olmasına karşın yine de her zaman gerçekleşeceği garantisinin olmadığını belirtmekte fayda var.
- Kırılan dalları nasıl onarabilirim?
Geri getirmek pek mümkün değil ancak keiki oluşması için şansınızı deneyebilirsiniz. Bunun için de su dolu bir vazoda çiçekler solana dek bekletmeniz gerekecektir.
Gelin Buketi olarak “Orkide”
Orkideler son zamanlarda özellikle gelin buketi olarak da bir çok bayanın tercihi konumunda. Bembeyaz gelinlikler içerisindeki zerafeti tamamlayan şık bir gelin buketi orkide aranjmanı en beğenilen ürünlerimizin başında geliyor.
Neden şeffaf saksı kullanmalıyız?
Şeffaf renkli orkide saksısı, mümkün olduğunca değiştirilmemelidir. Toprağı özel bir karışımdır ve bunu piyasadan elde etmek bir hayli zor bir iştir. Saksının şeffaf renkli olmasının nedeni ise çiçeğin üst kısımları kadar köklerinin de güneş ışığına ihtiyaç duymasıdır.
Sulama çok önemli
Orkide çiçeğinin sulaması bir diğer dikkat edilmesi gereken konulardandır. Sulama, haftada iki defa olmalıdır. Temiz, oda sıcaklığında ve bir su bardağı ölçüsündeki su, orkide için idealdir. Yine haftada bir veya iki kez orkidenin yapraklarına su püskürtmek de çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı