Bloğumuz

ÇİÇEK BAKIMI PÜF NOKTALARI

Çiçek Bakımı İçin Pratik Bilgiler ve Çiçek Bakımına Dair Sıkça Sorulan Sorular

Çiçek Bakımı Püf Noktaları Çiçekler ilgi, bakım ve sevgi isterler. Bahçelerimizi, odalarımızı ve balkonlarımızı süsleyen çiçeklerimiz hep açsın ve sağlıklı olsun isteriz. Evlerinizdeki ve bahçelerinizdeki çiçekleriniz için kullanabileceğiniz çok basit birkaç pratik bilgiyi sizlere derledik.

ÇİÇEK BAKIMI PÜF NOKTALARI

Çiçek Bakımı Püf Noktaları Çiçek bahardır, tazeliktir, can bulmaktır. Çiçek bakmak bir eser inşa etmektir ve baktıkça eserinize, mutlu olmaktır. Onlara bekledikleri ilgiyi vermemiz gerekir, ancak o zaman coşarlar.

Peki çiçeklere sevgimizi verdik yeter mi? Hayır tabii ki. Bir de bakımı var bu işin. Sadece sulamak, yeri geldiğinde gübre vermek, saksı değiştirmek ve budamak da yetmez. Gözünüz korkmasın hemen; öyle çok teknik bir bakım

Kaynak: Giphy
Ufak tefek, evde bile hazırlayabileceğiniz pratik bilgilerle en bakımlı ve sağlıklı çiçeklere sahip olabilirsiniz. Gelin bu pratik yöntemleri birlikte inceleyelim.

Çiçekleriniz için; haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Bakın bakalım nasıl bir sonuç alıyorsunuz.

beyaz gül
Görsel: gettyimages.com
Gülleriniz boyunlarını bükerse ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.
Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi için de şöminenin ya da barbekünün külleri çok işe yarayabilir. Kül gübre olarak kullanıldığında çok faydalı. Ayrıca bir diğer özelliği karıncaları çiçeklere yaklaştırmaması.

24 gr sabun, 1 lt su ve 10 cc alkolü sıvı kıvamında karıştırın. Bu karışım evde kolayca hazırlanan etkili bir ilaçtır. Bitkilerin öz sularını emerek yaprak kıvrılması ve şekil bozukluğuna yol açan yaprak bitlerine karşı kullanılabilir. Evdeki çiçeklerinize de bahçenizdekilere de uygulayabilirsiniz.
Soğuk su bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yapabilir. Sulama genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapın.

Ev çiçeklerinde bitkilerin sıkça yer değiştirmesi son derece sakıncalı. Bitkileri yerleştirirken uzun süre kalabileceği yer düşünülmelidir.
Saksı değişimi yapacak iseniz yeni saksınızı öncesinde mutlaka temizleyip havalandırın.
6 adımda kolay saksı değişimi yazımızı buradan okuyarak pratik bir şekilde nasıl saksı değiştirileceğini öğrenebilirsiniz.

Bitki ne kadar hızlı büyürse o kadar çok gıdaya ihtiyaç duyar. Sulama suyunun içine ayda 1-2 defa özel bitki vitamini karıştırıp, bitkinin toprağına dökün. Ancak; kış ayları bitkilerin doğal dinlenme periyodu olduğundan, vitamin miktarını bir ölçek azaltın
Ektiğiniz çiçek soğanlarının bir türlü çiçek açmamasından yakınıyorsanız, soğanları zararlı böceklerden korumak için toprağa ekmeden önce etraflarını unla kaplayın.
bitki toprağı için sarımsak
Görsel: Pinterest

Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5cm derinliğinde bir diş sarımsak gömerseniz, bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden korursunuz.
Saksı bitkilerinizin yaprakları üzerinde zamanla toz tabakaları oluşabilir. Eviniz ne kadar temiz olsa dahi bu çok normal bir durumdur. Bu tozlar yaprakların gözeneklerinin kapanmasına yol açar.

Bitkinizin solunumuna engel olan bu tozlar, bitkinin yaşam fonksiyonlarında aksamalar meydana getirir. Bu durumda yaprakları temiz bir sünger yardımıyla oda ısısında olan dinlendirilmiş su ile temizlemeniz gerekir.

Salon bitkileri türlerine göre çok çeşitlilik gösterir ve farklı doğal ortamlarda yaşarlar. Çevre koşulları olarak doğal ortamına uygun bakılan bitki daha sağlıklı olacaktır. Çevre koşulları açısından bir bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken 5 ana unsur bulunur. Bunlar; ışık, sıcaklık ve nem, toprak, su ve besindir. (Wikipedia, Salon bitkileri)

Kaynak: Giphy
Bitki Bakımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular;
1- Çiçek Coşturan Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan kimyasal bir gübredir. çiçek coşturan sayesinde bitkiler kolayca azot, demir, magnezyum, potasyum, fosfor gibi vitamin ve mineralleri alır.

Çiçekli bitkiler için ayrı, yapraklı bitkiler için ayrı çeşitleri mevcuttur.

2- Evde Çiçek Coşturan Nasıl Yapılır?

Evde kimyasal kullanmadan çiçek coşturan gübre yapmak isteyenler için kolay çiçek coşturan tarifi şu şekilde; Bir yemek kaşığı kuru fasulyeyi küçük parçalar halinde doğrayın ardından 1 adet muz kabuğu ve bir adet hamsiyi de küçük parçalar halinde doğrayarak 3 malzemeyi karıştırın. Ardından bu malzemeleri kaynamış suya atın ve oda sıcaklığında 1 gün bekletin.

Bitkiniz gerekli azotu fasulye sayesinde, potasyum ihtiyacını muz kabuğu sayesinde, fosfor ihtiyacını da hamsi sayesinde karşılayacak bu organik ilacı sulamadan önce bitkinize verebilirsiniz.

3- Ev Çiçekleri Nasıl Çabuk Büyür?

Çiçeklerin hızlı büyümesi için ne yapmalı? Çiçeklerinizin doğru ışığı bulduğu yerde, çok sık yerini değiştirmeden düzenli sulayarak çiçeğinizin büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Buna ek olarak, şeker ile sarımsağı dövüp çiçeğinizin toprağına yerleştirebilir veya demlenip soğutulmuş çayı çiçeğinizin toprağına dökebilirsiniz. Bu iki yöntemden birini aşırıya kaçmadan yaparak çiçeğinizi gözlemleyebilirsiniz. Çay ile bitki bakımı 2009 yılında bir Tubitak projesine bile konu olmuştur. (Meraklısına; Tubitak 2009 projeleri)

4- Çiçeklere Doğum Kontrol Hapı İyi Gelir mi?

Doğum kontrol hapını bitki hormonu olarak kullanma oldukça yaygın bir yöntemdir. 3-4 ayda bir bitkinizin toprağına bir adet doğum kontrol hapı bırakarak çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz.

5- Çiçeklere Aspirin Verilir mi?

Bir aspirinin çeyreğini 1 litre suda iyice eriterek 15 günde bir bitkilerinizin yapraklarına fısfıs yardımı ile uygulayabilirsiniz. Çok abartmadan, ince bir tabaka halinde uygulamanız da ayrıca önemli. Bitki yapraklarından su akarsa anlayın ki yanlışlık var ?

Bu işlem bitkinizin bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.

6- Çiçeklere Şekerli Su Verilir mi?

Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Sarımsakla ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz ama şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
7- Kuruyan Çiçek Nasıl Canlanır?

Çiçeğinizin kuruyan, ölü dallarını kesin. Sararmış olan yapraklarını da makas ile temizleyin. Böylece çiçek bütün gücünü yeniden toparlanmaya verecek, ölü yaprak ve dallara besin aktarmayacaktır.
Toprağını yalnızca kurumaya başladığında sulayın fakat tamamen kurumasına izin vermeyin.
Gübre verin.

 

Bitki bakımı için pratik bilgiler

      İç mekan bitkilerini sera veya dükkanlardan satın alıp bulunduğunuz ortama götürdüğünüzde, bazılarının yapraklarının hızla sarardığını, çiçeklerinin solduğunu, uzun süre yaşamadığını görebilirsiniz. Özellikle ithal bitkilerde meydana gelen olumsuzlukları, aldığımız bitkinin kalitesine, satıcıların yanlış yönlendirmesine bağlar, problemler tekrar ettiğinde bitki almamaya karar verir ve yeşil dostlarımızdan uzaklaşırız. Bitkilerin bozulmasının çeşitli nedenleri olabilir, ama kendi hatalarımızı da göz ardı etmemeliyiz.

Bitkiyi nereye koyacağımızı iyi bilmeli, onları uygun yerlere yerleştirmeliyiz. Doğru bitkiyi doğru yere koymazsak başarı sansımız oldukça azalır. Bitki hiçbir zaman koltuk, sandalye, vazo vs gibi istediğimiz köşeye koyabileceğimiz bir aksesuar değildir. İnsan isteklerine paralel ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmez. Konuşmamaları veya hızlı hareket edememeleri onların farklı ihtiyaçları olduğunu göstermez.

Onlar için sevgi de bir besindir. Bazen saksıları ufak olduğu halde sadece sevgiyle büyüdükleri hayretle görülmüştür. Yeşil dostlarımızı seçerken ışık ve ısı şartlarını, bitkinin konulacağı yerin genişliği gibi etkenleri göz önünde bulundurmalıyız. Bütçemizi iyi belirlemeli ve karşımızdaki satıcıya ne istediğimizi tam olarak anlatmalıyız. Bitki boyları aynı olsa bile fiyatlarında büyük farklılıklar olabilir.

Örneğin 160- 170 cm yükseklikte üç köklü Dracaena marginata ile aynı boydaki, ancak daha yaşlı olan üç köklü Dr. Compacta arasında üç kat fiyat farkı vardır. Bitkiyi yerleştireceğimiz alan dar ise ve palmiyelerden hoşlanıyorsak, çabul büyüyen ve genişleyen Areca yerine, daha ağır ve yayılmadan büyüyen Kentia seçilmelidir.

Direkt güneş alan bir ortamda Kentia, Dracaena marginata yerine, yaprakları güneşe daha dayanıklı Ficus veya Yucca kullanılmalıdır. Kısmi gölge olan ortamlarda Ficus benjamin, Fujer, yani eğrelti türleri yerine, daha ağır büyüyen, kalın gövdeli, koyu yeşil, etli yapraklı bitkiler kullanılmalıdır.
Salon bitkilerinin satın alındığı en uygun zaman, gelişme sezonları içinde iç ve dış ısının dengede olduğu ilkbahar ve sonbahar arasıdır. Kış aylarında seralardan 18-20 derecede ve nemli ortamlara alınan bitkiler, evlerin kuru ve sıcak havasında uzun süre bocalayacaktır.

Isı farklılıklarının artmasıyla birlikte bozulma riskide artar. Soğuk veya sıcak hava da zararlıdır. Hava ister soğuk, ister sıcak olsun, araba içinde bırakılan bitkiler çok kısa sürede kararır, yanar ve ölür.Evlerdeki kuru havanın bitki üzerindeki olumsuzluğunu azaltmak için; satın alınan bitkinin yaprakları ve uçları yanık, kararmış, yırtılmış olmamalıdır. Yaprak üstünde veya gövdede hastalık belirtisi olabilecek yapışkan ve kabuğumsu oluşumlar bulunmamalı, goncalı bitkiler seçilmelidir.Özellikle kış aylarında alınan bitkilerde ilk bir hafta on gün içerisinde görülen alt yapraklardaki birkaç sararma ve dökülme, ortam değişikliği nedeniyle normaldir, dökülmeler bir iki hafta içinde yavaşlar ve biter.

Eğer yeni çıkan yapraklarda da yanmalar oluyorsa, bakım hatası yapılmaktadır. Büyük olasılıkla ortam bitki için çok kurudur. Ortamın ısısı düşürülmeli ve yapraklarına duş yaptırmalıdır. Sararma ve kuruma devam ederse bitkiyi aldığınız yere başvurmalı ve yardım almalısınız. Aldığınız bitkinin kökleri saksı içini sarmış ve dışarı çıkmaya başlamışsa saksı hemen büyütülmelidir. Kökler saksı içini kaplamışsa, ancak yine de bitkiyi istediğiniz renkte ve yapıdaki bir başka saksıya geçirmek istiyorsanız, kökleri koparmadan, yaralamadan, saksı altına drenaj yaparak saksıyı değiştirebilirisiniz.

 

Editor

KOCAELİ ÇİÇEK SERVİSİ VE ÇİÇEKÇİLİK HİZMETLERİ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
google-site-verification: googleea1a02270bd822ab.html