Bloğumuz

Çiçek Bakımı

Çiçek Bakımı | Çiçek nasıl bakılır? Çiçek bakımında nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorular ev ya da iş yerlerinde çiçek yetiştiren kişilerin sıkça sorduğu sorular. Ne yaparsanız yapın, nekadar özen gösterirseniz gösterin bazen çiçekleriniz istediğiniz gibi güzel görünmeyebilir.

Onlara yeterince ilgi ve özen gösteriyor olabilirsiniz ancak her çiçeğin farklı özellikleri var. Bu da her çiçek için farklı bakım şekli demek..

Peki, onlara en uygun yeri nasıl ayarlayacağız? Evinizin içerisinde gelişigüzel bir yere bitkinizi koymamalısınız. Çünkü her nokta onları başarılı bir şekilde büyütmek için uygun değildir. Bitkiler için seçtiğiniz mekanların bitkinin temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir.

Bitkinin yerleştiği mekan bitki için gerekli olan ışığı almalı, yeterli nem ve uygun sıcaklık sağlamalıdır. Işık, nem ve sıcaklık sağlıklı bitki yetiştirmenin en önemli faktörlerindendir. Çoğumuz bitkimizi pencereye çok yakın yerlere koyarız. Fakat çiçekler çok fazla güneş ışığına maruz kalırlar. çiçeklerin çoğu doğrudan ışığı sevmezler.

Çiçek Bakımı

Bitkiler İçin Işık

Bitkilerin gerektiği şekilde gelişme ve büyümeleri için ışık çok önemlidir. Söz ettiğimiz bitkiler çok karanlık mekanlara konulduğu zaman sağlıklı bitki görünümünü kaybeder. Açık renkli bir duvar karşısında bitkilerin daha iyi gelişmeleri ve koyu renkli bir duvar karşısında ise kötüleşmelerinin sebebi budur. Eğer bitki karanlık bir yere konulmak zorunda kalırsa yapay ışık yardımı ile bu sorun çözümlenebilir.

Bitkiler İçin Sıcaklık

Evlerimizde yetiştirdiğimiz salon bitkileri, her ne kadar seralardan gelmiş olsalar bile, bizim sahip olduğumuzdan daima ılık iklim kökenlidirler. Sürekli ve sık yer değişikliği bitkilerimiz için zararlı olacaktır. Bitkiler için ideal sıcaklık değerleri aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır. 27-28°C (80°F) Yüksek hava nem de salon bitkileri için maksimum sıcaklık. 22-23°C (72°F) Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık. 15-16°C (60°F) Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık. 12-13°C (45°F) Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık. 5-10°C(36°F-42°F) Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı.

Uygun Su Miktarı

Bitkilerin su ihtiyacının ne zaman ve ne kadar olacağını bilebilmek için tecrübe gerekmektedir. Burada parmak uçlarınız zamanla tecrübe kazanacak ve ıslak (suyun topraktan sızması), orta nemli ve kuru (parmağın nem hissetmemesi) arasındaki farkı hissedecektir. Bu basit yöntemi uyguladığınız sürece günden güne fark eden toprak neminin derecesini ölçer hale gelebilirsiniz. Aynı zamanda saksının dibi ve altındaki tabak da sık sık kontrol edilmelidir. Saksının drenajı iyi yapılmalı su dipte birikmemelidir.

Saksı Ne Zaman Değiştirilir?

Kuralların dışına çıkılmazda saksı değiştirmek zor değildir.
Bitkinin büyümesinde göz ile görünür bir yavaşlama varsa,
Bitkinin renginde solgunluk başlarsa,
Köklerin saksının alt deliklerinden çıkması gibi bir görüntü oluşmuşsa
Saksının değiştirme zamanı gelmiştir.

Değişecek Saksı Nasıl Olmalıdır?

Saksıyı yeni aldıysanız 24 saat kireçsiz suda bekletmelisiniz. Eğer saksı eskiyse, içi ve dışı su altında iyice fırça ile temizlendikten sonra kullanılmalıdır. Temel kurallardan bir tanesi, saksı drenajının iyi olmasıdır. Çünkü saksının dip kısmında biriken su kökleri çürütebilir.

Değiştirme İşlemi

Saksının bir kenarı hafifçe sert bir yere vurularak bitkinin serbestçe saksıdan çıkması sağlanır.
Yeni saksının dip kısmındaki su akıtma deliğinin üzerine birkaç saksı kırığı konduktan sonra üzerine 3 cm kadar taze toprak konur.
Bitkinin köklerinden eski toprak silkelendikten sonra, bitki saksının ortasına gelecek şekilde oturtulur.
Kalan boşluk taze toprakla, saksının üst düzeyinde 1-2 cm boşluk kalacak şekilde doldurulup, sert bir yere vurularak toprağın sıkışması sağlanmalıdır.
Değiştirme işlemi bittikten sonra toprak tümüyle nemli duruma gelinceye değin su verilir ve güneş ışığı almayan, aydınlık ve ılık bir yere yerleştirilerek köklerin yeni ortamlarına uymaları sağlanır.
Budama

Gövdeleri odunsu yapıda ve fazla boylanma özelliğine sahip olan salon bitkilerinin alt kısımlarından başlayarak dallanmalarını sağlamak için budama gereklidir. Bazı bitkiler çok uzun olarak, bazıları da enlemesine büyürler. Dikkatli bir budama sonucunda doğal şekillerini yeniden kazanabilirler. Budama genellikle ilkbaharda yapılır. Bazı bitkiler ise çiçekleri geçtikten sonra budanır. Büyüme döneminde daha hızlı gelişen üst sürgünleri zayıflatmak için, yumuşak tepe sürgünleri alma ile yan dallarının daha iyi gelişmesi ve daha bol çiçeklenmesi sağlanır. Budamada kullanılacak aletler keskin olmalıdır. Aksi halde kapanmayan yaralar bitkiyi çürütüp ölmelerine neden olacaktır.

Çiçeklere nasıl bakılır?

Çiçeklere nasıl bakılır.  Evlerimizi, ofislerimizi, bahçelerimizi ve doğayı süsleyen en güzel varlıklar çiçeklerin bakımları için biraz sevgi ve biraz ilgi yetecektir.

Bitki Bakımı
Ev, ofis, iş yeri gibi ortamlarımızda baktığımız bitkilerin su ihtiyaçlarını topraklarının nemliliğini kontrol ederek;
Yaz aylarında haftada 2, Kış aylarında haftada 1 olacak şekilde karşılamalıyız.
Bitkilerimize su verirken her daim aynı ölçüyü kullanmaya dikkat etmeliyiz.
Bitkimizi aşırı rüzgar, klima altı gibi ortamlardan uzak tutmalıyız.
Yılda bir kez de olsa bitkimizin tüm yapraklarını temizlemeliyiz.

Çiçek Bakımı

Çiçek Filosu kalitesi ile evlerinize gelen aranjman ve buketlerin bakımını doğru yaptığınız taktirde yaşam süreleri uzayacaktır.
Vazo içerisindeki buketlerin suyunu her gün değiştirmeli ve çiçeklerin saplarını makas ya da bıçak yardımıyla kesmeliyiz.
Seramik ya da camda süngere dizayn edilmiş aranjmanlara ise ilave su eklemeliyiz.
Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda bekletmemek, direkt güneş ışığına maruz bırakmamak kesme çiçeklerin ömrünü uzatacaktır.

Daha bir çok çiçek ve bitki çeşitlerinin nasıl bakılacağına, nasıl sulanacağı ve çoğaltılabileceği bilgilerini Çiçeklerin Bakımı sayfamızdan bulabilirsiniz.

Aylara Göre Çiçek Seçimi

Ocak: Karanfil
Şubat: Menekşe veya Kırmızı Gül
Mart: Fulya veya Nergis
Nisan: Papatya
Mayıs: İnci Çiçeği
Haziran: Gül
Temmuz: Peygamber Çiçeği
Ağustos: Glayöl
Eylül: Aster
Ekim: Şamdan Çiçeği
Kasım: Krizantem
Aralık: Atatürk Çiçeği veya Nergis
Faydalı Bilgiler
Çiçek Bakımı
Çiçek Anlamları
Burçlar ve Çiçekler
Özel Günler
Çiçek Kart Mesajları
Çiçek Resimleri
Çiçek Çeşitleri
E-Bülten haftalık kampanyalardan haberdar olun !

Editor

KOCAELİ ÇİÇEK SERVİSİ VE ÇİÇEKÇİLİK HİZMETLERİ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
google-site-verification: googleea1a02270bd822ab.html